Zuid-Tirol

1st January 2018

Je hebt zo van die bestemmingen waarbij je verwachtingen niet persé torenhoog zijn, maar die dan wel fantastisch blijken. Dat zijn diegenen die ik het allerliefste heb. Zuid-Tirol, de meest noordelijke provincie van Italië, is er zo eentje. Een plek waar elke bergliefhebber heen moet.

Waarom ik net dat tikkeltje meer met bergen dan met eindeloze stranden heb, weet ik niet. Waarschijnlijk is het omdat bergen me elke keer weer stil krijgen. En me een nietig gevoel geven. Ook die van Zuid-Tirol dus.

Waarom ik net daar naartoe wilde reizen? Voor z’n fascinerende Dolomieten (dat bergmassief zorgt gegarandeerd voor oooh’s en aaah’s), voor de vers gedraaide pasta met ragout in een simpele, maar oh zo lekkere trattoria, voor de authentieke boerderijen waar je kan verblijven, voor een spa met uitzicht om u tegen te zeggen, en last but not least voor het Corones Messner Mountain Museum.

Architectuur mét zicht

Dat laatste is een prachtig staaltje Zaha Hadid architectuur (met views op de bergen, what else). Messner ken je waarschijnlijk wel, de bekende Italiaanse bergbeklimmer die als eerste zonder extra zuurstof de Mount Everest beklom. In Zuid-Tirol zijn er 6 musea die zijn naam dragen. Maar het is Corones dat m’n aandacht trok. See for yourself.

www.messner-mountain-museum.it/en/

Postkaartwaardig meer

Het liefst van al wilde ik tot vlak bij de rotspieken van de Drei Zinnen hiken, maar daarvoor hadden we te weinig tijd (reden 1 om terug te gaan). Het werd Pragser Wildsee in de plaats, ook zo’n plek die de boekjes haalt. En terecht, het is een waanzinnig meer dat tussen de bergen in ligt. Een plek die je in het hoogseizoen allicht best overslaat, maar die we nu (bijna) voor ons alleen hadden.

Viewmaster

En dan was er nog de Miramonti spa, een wellness in een boetiekhotel vlakbij Merano. We zaten er twee uur heen en twee uur terug voor in de auto (pas op, geen straf, met zo’n landschap om door te cruisen) en kregen er een infinity pool met het waanzinnigste uitzicht voor in de plaats. Niet alleen het zwembad maar ook de sauna en de relaxruimte draaien hier om views. Een en al ramen tot op de grond. Zzzen.

www.hotel-miramonti.com

100% authentiek

Natuurlijk zijn er in Zuid-Tirol poepchique hotels waar je ’s avonds in je bed kan ploffen. Ongetwijfeld heerlijk. Maar neem zeker ook de kans om naar hun boerderijverblijven te kijken. Als je van authentiek logeren houdt tenminste. Wij verbleven in Tiefentalhof, een veeteeltboerderij in Welsberg-Taisten waar Hildegard en Peter ons vier dagen lang prins(es)heerlijk verwenden. Je slaapt er in een mooi, ruim appartement met je eigen terras en – hoe kan het hier ook anders – zalige uitzichten. Van hun ontbijt droom ik nu nóg: versgeperste sappen, typisch Pustertal brood, charcuterie van de boer om de hoek, überverse melk van de koeien in hun stal, homemade confituur, boter die je de avond voordien samen maakt … You name it, they have it. Ideaal voor wie naar ‘n home away from home gevoel zoekt.

Doe mij maar november

Je kan op elk moment van het jaar naar Zuid-Tirol reizen. Er skiën in de winter is minstens even fascinerend als er hiken in de zomermaanden. De enige maand dat het er ietwat stilvalt is november. En – hoe kon het ook anders – net dan reisden wij ernaartoe. Hoewel dat volgens reisgidsen eerder een no go is, bombardeerde ik november meteen tot m’n favoriete Zuid-Tirol maand. We zagen bijna geen andere toeristen en het landschap was op z’n mooist: diepe herfstkleuren met een eerste laag poedersneeuw erop.

Praktisch:

-Met de auto rijd je vanuit Antwerpen in 11 uur tot in Zuid-Tirol. Geen zin in zo’n lange rit? Boek dan zoals ons een goedkope Ryanair vlucht tot in Venetië en neem van daaruit een huurauto tot in Zuid-Tirol (Welsberg-Taisten is ongeveer 2u45 rijden). Als je budgetminded wilt reizen dan is november een uitstekend idee. Wij huurden onze auto voor 5 euro per dag en boekten een retourvlucht voor minder dan 100 euro.

-Slapen deden we op de Tiefentalhof boerderij op uitnodiging van Rode Haan. Een authentieke logeerplek, die je ook perfect met kinderen zou kunnen boeken. Rode Haan heeft naast veeteeltboerderijen ook bijvoorbeeld wellness- en wijnbouwboerderijen. (www.rodehaan.it)

-De locals spreken hier Duits en Italiaans en een ieniemienie beetje Engels (handen en voeten werken beter dan dat laatste).

Zoals je misschien merkt, is dit m’n eerste Nederlandstalige post op Mademoiselle Monsieur. Dit omdat ik het concept in 2018 een beetje omgooi. Geen korte blogposts, wel een ‘online magazine’ waarop je volledige reportages leest. Daar binnenkort meer over.

 

=mm=

Share this story: